Velg en side

Vaginal damping – farlig Hollywood trend?

Vaginal damping

Skrevet av Ingeborg Kramprud

Vaginal damping ble ett hett tema noen år tilbake da Gwyneth Paltrow uttalte at alle kvinner bare må gjøre det. Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg og det kom advarsler fra flere hold mot det som ble kalt en skjønnhetsbehandling. Undersøker du nærmere vil du oppdage at dette er en eldgammel tradisjon vi finner i mange hjørner av verden. Også her i Norge.

Kort fortalt er vaginal damping at du setter deg med et nakent underliv over damp.

Vannet som du bruker til å lage dampen kan være tilsatt urter tilpasset det du ønsker å oppnå med dampingen. Det finnes kombinasjoner for å regulere for kort eller lang menstruasjonssyklus, støtte helbredelse etter spontanabort eller fødsel, hjelpe ved menopause og mer.

Vaginal damping brukes av kvinner over hele verden til å:

  • korrigere uregelmessigheter i menssyklus slik som gammelt blod, blødninger mellom menstruasjon, lang/kort/uregelmessig sykluslengde, kraftig blødninger, sterke menssmerter, blødninger over mer enn 4 dager eller korte blødninger
  • helbredelse etter fødsel
  • lindre og regulere tørrhet i underlivet som feks kan komme i forbindelse med amming, bruk av hormonell prevensjon, overgangsalder eller menopause
  • å bli mer fertil, som et ledd i å bli gravid
  • til å redusere infeksjoner, PCOS, endometriose og muskelknuter i livmoren

Å kalle vaginal damping for skjønnhetsbehandling er å undergrave hva det er snakk om. Vaginal damping brukes for å fremme et friskt underliv og en sunn menstruasjonssyklus. Om du blir vakrere av å oppnå dette er det å regne som en positiv bieffekt, det er ikke hovedformålet med dampingen.

Vaginal damping i over 50 land

Hvis du gjør et kjapt google søk på vaginal damping kan det nesten se ut som om Gwyneth Paltrow fant det opp. Det stemmer ikke. Hun fikk det uten tvil til å komme på alles lepper, men røttene til denne tradisjonen går mye dypere.

Hvis vi starter her i Norge så er det brukt til behandling av urinveisinfeksjon. Min bestemor satte seg på ei bøtte med varmt vann og kjerringrokk for å behandle urinveisinfeksjon.

Damping har vært vanlig i flere andre Europeiske land. Eksempler er Sverige, Polen, Tsjekkia, Frankrike, England, Tyskland, Italia, Romania og Litauen. I dag brukes damping ved flere sykehus i Tsjekkia i forbindelse med å fremskynde fødsel og forebygge fødselsskader.

Du finner også tradisjon med damping i Asia. I Korea heter det Chai-Yok og brukes etter menstruasjon og fødsel.

Keli Garza er en internasjonal ressurs og har samlet inn historier om bruk av vaginal damping fra hele verden. Sjekk ut kartet hun har laget med steder det er bekreftet tradisjoner med vaginal damping.

Vanlige påstander om vaginal damping

Livmora renser seg selv så det er ingen grunn til å dampe

Når den fungerer optimalt er livmoren er selvrensende. Menstruasjonssyklusen er en viktig indikator på din helse. Ved uregelmessigheter i menssyklus fungerer ikke livmoren optimalt. Har du for eksempel brunt blod ved start, slutt eller mellom menstruasjon eller klumper i mensblodet er dette tegn på at livmoren ikke greier å rense seg selv optimalt. I slike tilfeller kan vaginal damping kan hjelpe livmoren tilbake til optimal funksjon.

Damping kan gi brannskader i underlivet

På samme måte som kaffe og te kan brenne deg kan du også brenne deg på damp. Derfor er det viktig at temperaturen på dampen er riktig før du setter deg ned. Det er essensiell del av å forberede en trygg og behagelig behandling.

Det finnes ingen forskning som dokumenterer effekt av vaginal damping

Kvinnehelse er det generelt mangelfullt med forskning på. Metoder som har lite inntjeningspotensial er ikke det som står først i køen når forskningsmidler deles ut.

Til tross for dette er det er gjort en forstudie med 11 deltakere for å se effektene av vaginal damping i barselperioden. De fant blant annet at dampingen fikk livmoren til å trekke seg raskere sammen i barselperioden, kjønnsleppene helbredet seg raskere fra fødselen, mindre smerter fra dag 8 det var så og si ingen forstoppelse de første 6 ukene for de som dampet (mens de som ikke dampet hadde det). Du kan finne en gjennomgang av studien her (video med full forklaring).

Damp kan ikke komme inn til livmora

Dampen har muligheten til å komme inn i skjeden og møte livmorhalsen. Selv om ikke dampen når helt inn til livmora vil varmen fra den gjøre det. Bruker du urter vil de også kunne komme inn i blodbanen og dermed også ha effekt på livmor.

Det er mange av utfordringene som damer bruker damping til som ikke sitter i livmora. Som for eksempel tørrhet i skjeden som du kan oppleve lindring og bedring på med damping.

Damping kan forstyrre PH balansen i underlivet

Det er en mulighet og særlig når du bruker urter. Skal du dampe på egenhånd så pass på at du ikke damper for lenge og at urtene du eventuelt bruker passer til målet du har med dampingen.

Om forfatteren Ingeborg Kramprud

Mamma til to og en av Norges fremste eksperter på gravidyoga. Undervist yoga i 10+ år og gravidyoga i 6 av dem. Driver podcasten Nytt Liv, holder fødselsforberedende kurs og hjelper kvinner i alle faser av livet å komme i kontakt med seg selv.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du liker kanskje også…